Cordaid Microkrediet: kleine leningen, grote effecten
Ondernemende mensen kunnen armoede de wereld uit helpen. Daarom stimuleert Cordaid Microkrediet kleine ondernemers in ontwikkelingslanden. Niet door ze geld te geven, maar met kleine leningen, zogenaamde microkredieten. De microkredieten zijn voor westerse begrippen erg laag. Een lening van 50 tot 500 euro is vaak al voldoende om een bedrijfje te beginnen. En als je weet dat 97% de lening terugbetaalt, en dat geld opnieuw uitgeleend wordt, dan moge duidelijk zijn dat er enorme spin off effecten gerealiseerd worden.

Dankzij Cordaid Microkrediet kunnen ondernemers een zelfstandig bestaan opbouwen en komt er gezinsinkomen. Zo kunnen ze eten kopen en schoolgeld van de kinderen betalen. Het gaat dus om een duurzaam resultaat in het heden én een investering in de toekomst.

Abibatu Kamara: een succesvolle onderneemster dankzij Cordaid Microkrediet
Abibatu Kamara bij haar kraam Sierra Leone
Abibatu Kamara was 15 jaar toen ze haar eigen marktkraam begon in het oosten van Sierra Leone. Ze verkoopt bonen, rijst en kruiden. Dankzij Cordaid microkrediet heeft ze haar handel keer op keer kunnen uitbreiden. Abibatu is een slimme, hardwerkende, ambitieuze vrouw. Zo is het haar gelukt om ook groothandelaarster te worden: ze is leverancier voor andere marktvrouwen. Haar producten haalt ze uit het buurland Guinee, waar de prijzen een stuk lager liggen. Abibatu: “Ik kan daar 15 zakken bonen inkopen voor €377. Hier krijg ik er €1.200 voor. Natuurlijk heb ik er ook kosten aan, zoals vervoer. Maar toch, de winst is groot. Via mijn groothandel verkoop ik nu ook producten op krediet en heb ik zelfs mensen voor me werken. Maar niet mijn kinderen, die kunnen gelukkig gewoon naar school. Zonder microkrediet was dat niet gelukt.”

Lees hier meer over de diverse projecten van Cordaid Microkrediet.