The cocoa in Joannusmolen Hot Chocolate comes from the Dominican Republic. Hidden behind the sunny façade of this tourist paradise, known to many only for its white beaches and waving palm trees, is extreme poverty. More than 40% of the population lives below the poverty line. La Confederación Nacional de Cacaocultores Dominicanos (CONACADO) was established in 1988 by and for small-scale cocoa producers, to tackle poverty. CONACADO now counts ten thousand members and the successful fair trade co-operative has developed into a market leader in fermented organic cocoa in the Dominican Republic.
Het verhaal van Leonidas Manzueta, cacaoboer
Leonidas Manzueta – voor vrienden ‘Don Papo’ – verbouwt al 25 jaar cacaobomen op zijn kleine plantage. In de schaduw van grotere bananen- en citrusbomen kapt hij elke twee weken de rijpe vruchten van de stam. De gezamenlijke transportdienst van CONACADO vervoert zijn oogst vervolgens naar de vergister om de bonen te fermenteren.
Met zijn 75 jaar werkt Don Papo nog altijd elke dag in de tropische warmte van het Caribische eiland. De plantage voorziet in werk en inkomen voor hem en zijn hele familie. Hij vertelt: “Toen mijn kinderen jonger waren, heb ik van de extra inkomsten mijn kinderen naar school kunnen sturen. Dankzij de fairtrade premie (een toeslag op de verkoopwaarde, red.), heeft onze gemeenschap heeft nu stromend water en hebben we de plaatselijke kerk herbouwd. Ik ben lid van de gezamenlijke raad van onze boerengroep en praat mee over de wijze waarop de fairtrade premie wordt besteed. Samen hebben we geïnvesteerd in een betere technische infrastructuur en maatregelen die de kwaliteit van de productie hebben verhoogd. Ook hebben we een kinderdagverblijf gebouwd en een gemeenschapshal waar boeren gesubsidieerde maaltijden kunnen nuttigen.”
18% meer rendement sinds de komst van fairtrade
CONACADO werd opgericht in een tijd van lage handelsprijzen op de wereldwijde cacaomarkt. Doel was om de krachten van kleine boeren te bundelen en te kunnen exporteren voor een hogere prijs door het omzeilen van tussenpersonen. Reguliere boeren ontvangen gemiddeld slechts 72% van de mondiale marktprijs, terwijl het verschil blijft hangen aan de stroperige strijkstok van exporteurs en tussenhandelaren. Dit inkomen is nauwelijks genoeg om de boerenfamilies te voeden tijdens de oogst, laat staan de rest van het jaar. CONACADO investeert in sociale, infrastructurele en technische programma’s en keert de overgebleven winst uit aan haar leden. Aan het einde van het oogstseizoen, ontvangen de aangesloten telers zo’n 90% van de mondiale marktprijs, een stijging van 18% ten opzichte van de reguliere boeren. CONACADO-leden kunnen bovendien renteloze leningen aanvragen. Door al deze verbeteringen hebben velen zich bevrijd van hun schuldenlast en nieuwe huizen kunnen bouwen.
Agrarische, sociale en medische programma’s
CONACADO ondersteunt de cacaoproductie door gezamenlijke transportdiensten, reparatie van wegen en bruggen, droog- en vergistingscentra en meerdere centrale opslagplaatsen. Ook worden goedkope zaailingen gekweekt en verspreid onder de leden. In vijf regio’s zijn scholen, buurthuizen en bibliotheken gerenoveerd en computers aangeschaft. Kinderen uit arme gezinnen ontvangen een beurs om te studeren. Ook qua gezondheidszorg heeft CONACADO een groot aantal projecten gerealiseerd zoals een landelijk ziekenhuis voor regio’s waar geen kliniek is, gratis medische controles, verbeterde toegang tot schoon water, SOA-voorlichting en sanitaire voorzieningen. Alhoewel de Dominicaanse boeren nog altijd armlastig zijn, kunnen we dankzij fairtrade toch spreken van een flinke verbetering van de leefomstandigheden.
Photography: copyright Simon Rawles (www.simonrawles.co.uk)