fairtrade_3_484_normal

Fairtrade op eenzame hoogte

De zuidelijke Altiplano is een gigantisch plateau in het Andes-gebergte in Bolivia. Rond het oogverblindend mooie oude zoutmeer Salar de Uyuni, op een eenzame vier kilometer hoogte, verbouwen de boeren van ANAPQUI hun quinoa in weerbarstige omstandigheden. Het is zo’n beetje het enige gewas dat in deze zout- en rotswoestijn kan groeien. De quinoaboeren behoorden dan ook tot de armsten van het toch al arme Bolivia. In 1983 ontstond ANAPQUI (Asociacion Nacional de Productores de Quinua). Deze coöperatie bracht verlichting in het leven van de ruim duizend aangesloten boeren. De quinoa in Joannusmolen Quinoa is afkomstig van ANAPQUI.

Quinoaboeren zetten fairtrade in voor natuurbehoud

ANAPQUI is opgericht om gezamenlijk quinoaproducten te kunnen verkopen tegen een constante, redelijke prijs. Door zich te verenigen zijn de boeren een serieuze handelspartij geworden en kunnen zij investeren in collectieve voorzieningen en machinerie. Sinds 1998 is de coöperatie biologisch gecertificeerd en sinds 2001 draagt zij tevens het fairtrade keurmerk. De inheemse Aymara en Quechua bevolking specialiseert zich in het verfijnen van traditionele teeltmethoden en is volgens oud Indiaans gebruik zeer begaan met de impact van landbouw op het milieu en hun leefomgeving. De coöperatie houdt zich dan ook actief bezig met het tegengaan van bodemerosie en het herplanten van inheemse flora. De focus op biologische landbouwmethoden en fairtrade handel sluit naadloos aan op de eeuwenoude tradities van duurzaamheid van deze Indiaanse volkeren.

Beter wonen, educatie en gezondheidszorg

Door ANAPQUI vloeien geen inkomsten meer weg naar vage tussenhandelaren. De quinoaboeren ontvangen een zogenaamde premium voor hun fairtrade afzet. Met dat geld worden investeringen mogelijk gemaakt. Zo bezit de coöperatie inmiddels een eigen fabriek. Hierdoor heeft men meer controle over het productieproces en kan een grotere waarde worden toegevoegd. Ook worden inkomsten uit de fairtrade premium gebruikt voor aankoop van nieuw materieel en technische begeleiding van boeren. De boeren van ANAQUI hebben hun inkomen flink zien stijgen door verbeterde marktprijzen, efficiency en een vergroot marktaandeel.

De quinoaboeren van ANAPQUI zeggen beter te wonen, vaker hun kinderen naar school te kunnen sturen en zich medische behandelingen te kunnen veroorloven sinds de komst van fairtrade naar de hoogvlakten. Niet alleen de boeren zelf, maar ook hun omvangrijke families zijn er op vooruit gegaan. Tenslotte heeft ANAPQUI gezorgd voor zo’n 2.500 nieuwe banen voor Bolivianen gelieerd aan de quinoaproductie, boeren en hun families niet meegeteld. Duizenden mensen profiteren zo van fairtrade.

product_149_2620_popup

 

Naam: Quechua & Aymara
Land: Dominicaans Republiek
Wat: Quinoa boeren
Coöperatie: ANAPQUI
Product: Quinoa

Share Button