fairtrade_1_470_normal

Ikuru, a successful farmers’ organisation in Mozambique

Ikuru means ‘power’ in the local Makua language of Northern Mozambique. The name symbolises the objective of the Ikuru fair trade co-operative to give farmers back control over their life and work. Ikuru was established in 2003 and has been certified as fair trade since 2005. 22,000 farmers have now become co-owners of the co-operative, 40% of them women. In 2010 Ikuru was actually the most successful farmers’ organisation in Mozambique.

Het verhaal van Cotiha Mario, pindaboerin

Cotiha Mario is voorzitter van Can, een vrouwelijke boerengroep. Can is één van de groepen die zich hebben verenigd in Ikuru . Cothia’s werk bestaat uit het plukken, verzamelen en verhandelen van pinda’s en cashewnoten, waaronder de biologische pinda’s in de Joannusmolen Mais Flips. Daarnaast draagt zij de dagelijkse zorg voor haar vijf kinderen. Alhoewel zij voorzitter is, kan Cothia zelf niet lezen en schrijven en moet zij Tina, de andere vrouw op de foto, vragen om op haar ID-bewijs te kijken hoe oud zij is. Maar haar kinderen kan ze, dankzij de fairtrade coöperatie, tegenwoordig alle vijf naar school sturen.

“Ze bedrogen ons met gesaboteerde weegschalen”

Cotiha vertelt: “Het is veel beter om lid te zijn. Vroeger moesten we 8 kilometer lopen met onze oogsten. De handelaren bedrogen ons met gesaboteerde weegschalen en gaven ons slechte prijzen. Ikuru zorgt ervoor dat we nu slechts 100 meter hoeven te sjouwen met de noten zodat we meer en vaker kunnen leveren. Ook krijgen we bij Ikuru een goede en stabiele prijs. Ik kan nu zelf de schoolcontributie voor mijn vijf kinderen betalen en ook medicijnen kopen als ze ziek zijn.” Ossufo, de derde persoon op de foto, heeft net een motorfiets gekocht van de opbrengst van afgelopen seizoen, een investering waar hij dagelijks profijt van heeft. De gang van en naar zijn land duurt nu nog maar een fractie van de reis te voet.

Levensstandaard van 22.000 families verbeterd

De Ikuru Coöperative Mozambique bestaat uit duizenden kleine boeren, verspreid over de noordelijke provincie Nampula. De levensstandaard van Ikuru’s ‘aandeelhouders’ is sinds de oprichting flink toegenomen. Gemiddeld brengt de fairtrade oogst zo’n 25% extra op. Biologisch verbouwde gewassen krijgen een nog hogere prijs en bij bepaalde quota ontvangt men een extra toeslag.

De belangrijkste activiteit van Ikuru is het opkopen, verwerken en vermarkten van landbouwproducten van haar leden (zoals Can) om malafide tussenhandelaren uit te schakelen. Andere taken zijn het voeren van onderhandelingen met andere marktpartijen, het bieden van sociale en economische faciliteiten en het verbeteren van productiemethoden. Daarnaast heeft Ikuru een fijnmazig regionaal netwerk opgezet voor het verzamelen van oogsten die vervolgens collectief worden aangeboden op de wereldmarkt. Al deze maatregelen zorgen voor meer welvaart, kennis en gezondheid van de boeren en hun families, zodat zij ook in de toekomst een serieuze partij kunnen zijn op de wereldmarkt.


Joannus-Fairtrade-Mais-Flips-Peppercorn Joannus-Fairtrade-Mais-Flips-Cashew
 

Naam: Cotiha Mario
Land: Mozambique
Wat: Pinda boer
Coöperatie: Ikuru cooperation
Producten: Mais Flips roasted cashew, Mais Flips spicy peppercorn

Share Button