Nam Om, samenwerken voor een beter leven
Op drie uur rijden van de grens met Laos, in het vruchtbare noordoosten van Thailand ligt het kleine plaatsje Nam Om. Hier ontstond in 1999 een briljant idee dat het leven van meer dan duizend boeren voorgoed zou veranderen. Kleine boeren van 12 dorpen uit de regio kwamen bij elkaar en besloten de handen inéén te slaan. De Nam Om Sustainable Farmer Group (NOSFG) was geboren. Nu, zo’n 11 jaar later, kunnen we terugkijken op een geslaagd experiment dat niet alleen het inkomen van de aangesloten boeren structureel heeft verhoogd, maar ook de basis legde voor nieuwe sociale activiteiten voor vrouwen, diversificatie van de teelt en de overstap naar biologische landbouw.
A big thanks to Max Havelaar Switzerland for their help (www.maxhavelaar.ch).
Het verhaal van Wasn, jasmijnrijstboer
Een van de boeren in Nam Om is Wasn (46). Wasn woonde en werkte 7 jaar lang in een tapijtreiningingsfabriek in het buitenland. Niet bepaald een pretje. Wasn besloot twee jaar geleden dan ook om terug te keren naar Thailand om zijn familie en vrienden weer eens te kunnen zien en te kunnen werken in de frisse lucht van de heuvels van de regio Isaan. Hij heeft zich sindsdien met toewijding gericht op het verbouwen van jasmijnrijst in de groene sawa’s rondom Nam Om.
Rijstvelden ook voor eigen consumptie
In zijn kleine boerenbedrijfje doet Wasn vrijwel alles zelf; het kopen en voorbewerken van rijststekjes, het planten, verzorgen en verplanten van de plantjes, en het oogsten, transporteren en verkopen van de rijst aan de coöperatie. Op zo’n 90% van zijn rijstvelden groeit jasmijnrijst voor onder andere Joannusmolen Brown Jasmine, 10% reserveert Wasn voor eigen consumptie. Op die stukjes plant hij de, in Thailand populaire, ‘sticky rice’ zodat hij en zijn vrouw altijd voldoende te eten hebben. Want ondanks de vooruitgang die fairtrade heeft gebracht, is het leven van een rijstboer in Thailand geen makkie.
Een magazijn, een rijstmolen en een sociaal fonds
Sinds 2005 is Nam Om officieel fairtrade gecertificeerd. Daardoor kan de rijst worden verkocht met een fairtrade premium. De premium is één van de meest concrete voordelen voor boeren van een fairtrade organisatie. Met de extra opbrengsten heeft Nam Om inmiddels een opslagloods gebouwd. Hierdoor kan men de oogst langer, droog en hygiënisch opslaan en is er minder verlies door bederf. Ook is een rijstmolen aangeschaft waardoor ter plaatse meer halffabrikaten kunnen worden vervaardigd (bijvoorbeeld rijstemeel), met vaak een grotere winstmarge dan de rauwe grondstof (rijst). Tenslotte is een gedeelte van de fairtrade premium gestoken in een sociaal fonds dat zich onder andere bezighoudt met de opvoeding van kinderen in de betrokken dorpen.